Dieta w szpitalu podczas ciąży

Dieta w szpitalu

Dieta w szpitalu podczas ciąży.

Po porodzie należy wprowadzić dietę. Dzięki temu mama szybciej dojdzie do siebie, a organizm lepiej się zregeneruje. Poza tym przy karmieniu piersią, to, co zje sama, będzie miało ogromny wpływ na rozwój dziecka a odpowiednia dieta sprawi, że ciało szybciej odzyska dawne kształty, skóra napnie się i będzie wyglądała zdrowo. Nie można jeść wszystkiego, za to pewne składniki są absolutnie niezbędne. Posiłków powinno być przynajmniej pięć i powinny być spożywane w miarę regularnie o podobnych porach. Na początku trzeba się pilnować, by zjadanych kalorii nie było zbyt dużo. Zwracaj uwagę, by produkty miały tzw. niski indeks glikemiczny. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (zawierające cukier i skrobię: słodycze, ziemniaki, białe pieczywo, oczyszczony ryż, owoce) wyzwalają uczucie głodu. Niski indeks glikemiczny mają warzywa (zwłaszcza surowe) oraz nabiał (jogurty naturalne, nietłuste sery) i chude mięso.

Około 3 godzin po jedzeniu poziom cukru we krwi zaczyna gwałtownie spadać i gdy czujesz głód możesz pozwolić sobie na niskokaloryczną przekąskę.Minie zaledwie kilka tygodni, nim twój organizm przyzwyczai się do mniejszych porcji. Sama zauważysz wtedy, że nie masz ochoty jeść więcej.

 

Rozłożenie posiłków działa na twoją korzyść w jeszcze jeden sposób: przyspiesza przemianę materii. Organizm po posiłku zużywa energię, by jedzenie strawić, wchłonąć, a następnie dostarczyć do poszczególnych tkanek i to właśnie przyspiesza przemianę materii nawet o 10 proc.!

Dieta po cesarskim cięciu.

Oprócz podanej po zabiegu kroplówki dodatkowo powinna odpowiednio nawadniać organizm, wypijając duże ilość wody mineralnej, koniecznie niegazowanej, ponieważ gazowana zawiera dwutlenek węgla i może powodować bóle brzucha.

Jakieś 3-4 dni zazwyczaj można spożywać normalne posiłki. W tym czasie ważne jest, by uzupełniała dietę w następujące składniki:

  • żelazo;
  • wapń;
  • witaminy (można przyjmować je np. w postaci suplementów);

W tym celu jak najczęściej należy jeść zielone warzywa, mięso oraz nabiał. Wśród produktów z ostatniej grupy trzeba uważać na mleko. Lepiej też, zwłaszcza w okresie karmienia piersią, nie pić kawy lub bardzo ją ograniczyć.

Po cesarskim cięciu należy spożywać potrawy lekkostrawne, bogate w pełnowartościowe białko, które jest niezbędne do gojenia się ran oraz regeneracji tkanek.

W skórze w dużych ilościach znajdują się włókna kolagenowe. Nadają jej odporność na rozciąganie oraz jędrność, a także magazynują wodę. Do prawidłowej syntezy włókien kolagenowych niezbędna jest witamina C, która w dużych ilościach występuje w natce pietruszki, czerwonej papryce, czarnej porzeczce, kiwi.

Warto pamiętać, że w dniu wypisu zwykle nie przysługuje już szpitalny obiad – jednak zanim otrzymacie niezbędne zaświadczenia, może minąć kilka godzin. Zabierz więc ze sobą kanapki, owoce, coś do picia. Menu warto ustalić z partnerką, by dostała to, co lubi. Jeśli karmi piersią, lepiej nie zabieraj słodzonych, gazowanych napojów, zdecydowanie lepsza będzie butelkowana woda mineralna. 

Schulke.Company

Dieta w szpitalu podczas ciąży

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry